Poeter från 2020

Bengt Berg är född, lever och verkar i Torsby, norra Värmland, Sverige. Han driver Heidruns Förlag. Bengt har skrivit ett 40-tal böcker, mest poesi och ofta i samarbete med olika konstnärer och fotografer. Hans dikter är översatta till
många språk och han har deltagit i poesifestivaler jorden runt.

2014 utkom den 600-sidiga Dikter genom 40 år (en urvalsvolym). Hans senaste böcker är Jag går där jag gick och Varje morgon går jag ner till sjön och fotograferar vattnet.

Bengt blandar och ger uttrycksformerna har varierat mycket genom åren, liksom motiven: samhället, världen, politiken, naturen men och den enskilda människans tankar och drömmar.

Han har kallats en allvarsam humorist, liksom ”handelsresande i nordiskt vemod”. Bengt hör till de ständigt tippade Nobelpriskandidaterna och en av anledningarna till att han inte får det är att alla i Svenska Akademien tror att han redan
har fått det.

Bengt Berg

Maram al-Masri föddes i Latakia i Syrien 1962, landet hon aldrig kan återvända till. 1982 flyttade hon till Paris eftersom den man hon gift sig med var kristen och hon själv muslim.

Det var inte tillåtet i Syrien. De skiljdes senare och mannen kidnappade deras son och tog honom tillbaka till Syrien. Hon
fick inte träffa sonen på 13 år. Nu lever hon i Paris där hon skriver poesi på franska och arabiska.

Två diktsamlingar finns utgivna på engelska och ett flertal på andra språk. Maram skriver passionerad poesi mot kriget och för alla kvinnor vars frihet inskränks av religiösa skäl. Hon ger röst åt de förtryckta.

Röster som aldrig får höras. Maram har deltagit i flera internationella poesifestivaler och hon har fått flera priser för sin poesi. Hon är en av den nutida arabiska poesins stora poeter.

Maram Al-Masri

Corina Oproae föddes i Rumänien. Hon översätter från rumänska och engelska till katalanska och spanska.

Har givit ut diksamlingarna Tusen och en död (Mil y una muertes, 2016), Blixtarna (Intermitencias 2018) och Tidig evighet (Temprana eternidad, 2019). Bland poeterna som hon har översatt kan nämnas Marin Sorescu, Ana Blandiana, Lucian Blaga, Gellu Naum, Dinu Flamand, Ioan Es. Pop och Mary Oliver.

Corina Oproae

Carlos Vitale föddes i Buenos Aires, Argentina. Han är spansk och italiensk språkvetare. Carlos är även översättare från katalanska och italienska till spanska. Han har skrivit ett dussin diksamlingar. Carlos översättningar från italienska har
renderat honom priser.

2015 fick han utmärkelsen José Luis Giménez-Frontín för sina kulturella insatser. Carlos bor i Barcelona där han är verksam som kulturarbetare.

Carlos Vitale

Ulla M Gabrielsson föddes i Västergötland 1956. Hon är konstnär, översättare och poet. Ulla har gjort bokillustrationer och översättningar av poesi från Brasilien och Portugal.

Hon har haft utställningar och medverkat i poesikonserter 2002-2020.

Ulla M Gabrielsson

Angéla García föddes i provinsen Antioquia i Colombia. Hon är poet och översättare samt en av initiativtagarna av den internationella poesifestivalen i Medellín.

Hon har publicerat ett dussin diktsamlingar. Angéla bor i Malmö sedan 1998 där hon är producent för Världspoesidagen.

Angéla García

Ceger Hillo föddes i Al-Hasaka i norra Syrien. Han är en kurdisk-syrisk poet som skriver på arabiska och översätter mellan
kurdiska och arabiska. Utbildad arkeolog vid Damaskus universitet.

Bor i Sverige sedan 2014.

Ceger Hillo

Viviana Lemes föddes i Camagüey, Kuba. Numera bor hon i Barcelona där hon arbetar som läkare. Vivian debuterade i år med diktsamlingen La piel del Cristal.

Bibliotekstjänst i Sverige har skrivit i sitt omdöme om hennes poesi: Dikterna är korta med ett konkret och direkt tilltal. Lemes skriver lätt tillgängligt och på en lättfattlig spanska.

Viviana Lemes

Tobias Burghardt föddes i Essen-Werden (Tyskland) 1961, Numera bor han i tuttgart. Tobias Bourghardt skriver dikter och essäer samt kulturartiklar för flera av Tysklands tidningar och litterära tidskrifter. Tobias dikter har blivit översatta till 25 olika språk.

Han fick tillsammans med sin hustru det internationella litteraturpriset KHATAK i Bangladesh. Tobias är även översättare och bokförläggare. Han kriver kulturartiklar i dagstidningar såväl i Tyskland som utomlands.

Han har medverkat i internationella poesifestivaler världen runt. I år fick han det internationella poesipriset “Galateos stad– Antonio de Ferrariis” i Rom, Italien.

Tobias Burghardt

Jorge Restrepo

Vi är stort tack skyldig den colombianske konstnären Jorge
Restrepo H. som avporträtterat alla våra inbjudna poeter och
även skapat poesifestens logga.

Minnesbok 2020