Poeter från 2021

Sångerskan Katia Cardenal föddes i Managua, Nicaragua 1963. Hon är låtskrivare och började sin yrkeskarriär vid 16 års ålder tillsammans med sin bror Salvador Cardenal. Paret bildade duon Guardabarranco och de uppträdde tillsammans i 30 år, tills Salvador dog 2010. Katia har uppträtt på konserter i mer än 30 länder i Europa, på den amerikanska kontinenten och i Japan. Hon har 26 inspelade album, ett av dem fick guldpris i Norge 1999 där hon numera bor. Katia har också representerat sitt land i den latinamerikanska melodifestivalen 1990 och kom på andra plats. 2007 fick hon priset Sing to Peace från Björn Afzelius Foundation i Danmark. Katia arbetade tillsammans med Björn i Nicaragua och kom genom honom i kontakt med Evert Taubes visor. Hon har sjungit in en skiva som heter Taube på spanska Fragancia, med egna översättningar. Mikael Wiehe skrev Sång till modet inspirerad av henne och kampen för frihet.

Katia Cardenal

Sara Ehsan föddes i Shahroud, Iran men kom som flykting till Karlsruhe i Tyskland 1986 där hon ännu bor med sin dotter och en katt. Hon började skriva poesi som 14 – åring. Då blev det mest kärleksdikter i dagboken. Senare  hittade hon sin litterära röst efter avancerade studier i tyska, litteratur och konsthistoria vid universitetet i Heidelberg. 2008 tog hon sin magisterexamen och hon var också med och grundade en litteraturgrupp som kallades The Agnostic Butchers. Hon har ett stort internationellt engagemang som grundades i resor till Afghanistan, USA, Egypten, Palestina och Iran. När hon inte skriver poesi undervisar hon i skrivarkurser för flyktingar och invandrare. Hon har lång erfarenhet av antirasistiskt och humanistiskt arbete med flyktingar och interner. Sara Ehsan har publicerat två egna diktsamlingar och medverkat i antologier men också i olika filmprojekt.

Sara Ehsan

Lalo Barrubia är född i Montevideo, Uruguay. Hon är författare och tolk. Lalo uttrycker en del av sina litterära verk som performance. Hon har publicerat poesi, noveller och romaner. Hennes novellsamling Råttor vann första pris i en tävling i Uruguy 2014. Hon är utbildad socionom och arbetar med olika projekt för frihetsberövande kvinnor i Malmö där hon bor sedan 2001.

Lalo Barrubia

Poeten Hussein Habasch är född i Afrin, Kurdistan men bor idag i Bonn, Tyskland. Hans poesi är översatt till 18 olika språk och publicerad i 15 egna böcker samt flera diktantologier. Han har deltagit i poesifestivaler över hela världen och spridit poesi i samtliga världsdelar. A Rose for the Heart of Life heter hans senaste bok som kom ut på engelska i år.

Hussein har till och med fått sina dikter upplästa på fyra språk från en båt i Vättern – det fångna havet – förra sommaren, i en livesändning som vi kallade Pandemipoesi.

Hussein Habasch

Jorge Valero är poet, författare och Venezuelas ambassadör för UNESCO  (FNs organisation för utbildning, vetenskap och kultur) i Paris. Han har en lång karriär som diplomat inom FN. Han är känd för sin hårda kritik mot USA och blockaden mot Kuba. Jorge har publicerat nästan 30 böcker om politik, historia och poesi.

Jorge Valero

Jona Burghardt är född i Buenos Aires, Argentina. Vid 30 års ålder flyttade hon till Tyskland där hon arbetar som tolk. Jona översätter dikter från spanska till tyska. Hon har hjälpt till att starta flera internationella poesifestivaler i Europa. Jona har även varit inbjuden till en rad poesifestivaler i olika länder. Det sägs att Jona är en duktig seglare. Här väntar en riggad båt i det fångna havet, Vättern.

Jona Burghardt

Jorge Restrepo

Vi är stort tack skyldig den colombianske konstnären Jorge
Restrepo H. som avporträtterat alla våra inbjudna poeter och
även skapat poesifestens logga.

Minnesbok 2021