Inghilda

INTERNATIONELL POESIFESTIVAL
JÖNKÖPINGS LÄN

2020...


Kära poesivänner!


Vi längtar till POESIFEST 2020 och vill inget hellre än att börja planera för en ännu bättre och mer poetisk festival i september. Det ska bli den tredje i raden och har redan blivit en tradition som vi vill utveckla.

Nu har ju världen drabbats av ett retligt virus som gör det svårt att planera saker och ting. Därför är vi sena med program och medverkande. Men datum är satt och festival ska det bli. Tyvärr har vi fått inställa pilsnerpoesin under våren men det betyder ju inte att man inte kan dricka en pilsner och läsa poesi hemma, även om det är så mycket roligare att göra det tillsammans. Poesin kommer att överleva och det tror vi att världen också kommer att göra.

Vi återkommer med poeter och program så snart det går. Under tiden lägger vi ut bilder och intervjuer från 2019 så att ni inte ska glömma oss. Håll fanan högt!

Inghilda tapio
Inghilda Tapio (Inger Gunhild Maria) föddes 1946 i Valkeapää. Hon är uppvuxen i en renskötarfamilj som var flyttsamer och bodde i en kåta under hela året, sommar som vinter. Inghilda tillhör de sista nomaderna i Sverige.

När hon började skolan 1953 hade hon aldrig bott i hus. Det var en stor omställning att helt plötsligt bo på ett internat med alla dess bekvämligheter, tider att passa och framför allt att lära sig att äta maträtter som hon överhuvudtaget inte visste fanns. Senare i livet studerade hon på universitet och har nu länge arbetat som lärare. Inghilda har skrivit nio böcker. Hon skriver på sitt modersmål, samiska. Inghilda har även studerat konst i tre år och gått en treårig filmutbildning i Finland. Hon har också arbetat som skådespelerska på den samiska teatern Dálvadis/Giron Sámi teather.för länge länge sen
fanns här små sjöar
forsar sund vikar
små bäckar
nu står allt under vatten


för länge sen
fanns här hjortronmyrar
kåtor vid sjöstränderna
nu står allt under vatten


för länge sen
en fredad plats
där vajorna* födde sina kalvar*renkor

Situationens dikt

INTERNATIONELL POESIFESTIVAL
JÖNKÖPINGS LÄN

2019