Juan

INTERNATIONELL POESIFESTIVAL
JÖNKÖPINGS LÄN

2020...


Kära poesivänner!


Vi längtar till POESIFEST 2020 och vill inget hellre än att börja planera för en ännu bättre och mer poetisk festival i september. Det ska bli den tredje i raden och har redan blivit en tradition som vi vill utveckla.

Nu har ju världen drabbats av ett retligt virus som gör det svårt att planera saker och ting. Därför är vi sena med program och medverkande. Men datum är satt och festival ska det bli. Tyvärr har vi fått inställa pilsnerpoesin under våren men det betyder ju inte att man inte kan dricka en pilsner och läsa poesi hemma, även om det är så mycket roligare att göra det tillsammans. Poesin kommer att överleva och det tror vi att världen också kommer att göra.

Vi återkommer med poeter och program så snart det går. Under tiden lägger vi ut bilder och intervjuer från 2019 så att ni inte ska glömma oss. Håll fanan högt!

Juan Cameron föddes 1947 i Valparaíso, Chile. Där läste han juridik och började sen arbeta som kulturjournalist. Han blev tvungen att lämna Chile efter militärkuppen 1973. Juan bosatte sig tillsammans med sin familj i Argentina och försörjde sig som korrekturläsare och bokförsäljare. År 1977 återvände han till Chile och arbetade som lärare vid olika yrkesinstitut i hemstaden Valparaíso. Under 1980-talet vann han sina fyra första litterära priser. År 1987 lämnade han dock Chile och emigrerade till Sverige. Juan bosatte sig i Malmö de efterföljande tio åren där han arbetade som kulturjournalist för veckotidningen Liberación.
Han tappade aldrig kontakten med den chilenska litteraturen och under de år han var i Sverige vann han två viktiga litteraturpriser i sitt hemland. Förutom dessa har han fått en hel del andra utmärkelser för sitt skrivande i Chile, Spanien, Sverige, Costa Rica och Ecuador. År 1997 återvänder Juan till Chile men han förlorade inte kontakten med Sverige och sina många vänner här.

Juan camerón
                   Tranås


Jag skulle kunna bo i Tranås om jag hade ett hus i Tranås
med en tjej från Tranås som prydde en trädgård i Tranås
Jag skulle kunna bo i Tranås om jag kunde språket i Tranås
och om hon lät sina lockar fladdra i den sovande vinden i Tranås
Bara då
                   skulle jag kunna bo i Tranås.

Situationens dikt

INTERNATIONELL POESIFESTIVAL
JÖNKÖPINGS LÄN

2019