Poesifest 2018

Poeten och författaren Víctor Rojas hade länge närt en dröm; att starta en internationell poesifestival i Jönköping. Med hjälp från Region Jönköpings län och Kultivera i Tranås lyckades vi få ett tre-årigt utvecklingsbidrag från Kulturrådet. Vi fick också fint stöd från Svenska Akademien. Med en liten samling poesiälskare körde vi igång. så här gick det:

Vi hade tur (eller skicklighet) med poeterna som gjorde uppskattade framträdande på biblioteket och på skolor och arbetsplatser. Sammantaget genomfördes 16 olika evenemang där runt 450 människor deltog på olika sätt. Häktet i Jönköping fick till exempel besök av Juan Manuel Roca från Colombia. Han var för övrigt vår största poet som hela festivalen tillägnades.

Ett annat exempel är att Derek Coyle, poet och skrivarpedagog från Irland, ett mycket uppskattat seminarium på Jönköpings folkhögskola. En av deras deltagare – Ceger Hillo – framträdde efteråt med egna mycket fina dikter under evenemanget Pilsnerpoesi med öppen scen på Hotel Ericsson. Det var också ett av våra syften att ”fiska” fram talanger. Ceger följde oss sedan och till POESIFEST 2020 kunde vi bjuda honom som en av våra gästpoeter.

Stadsgårdsskolan i Råslätt besöktes av Mel Perry från Wales och Elizabeth Torres, ursprungligen från Colombia och uppvuxen i New York men nu boende i Danmark. Sammantaget 40 elever i fyra grupper arbetade med poesi under de två poeternas ledning. Kontakten med Stadsgårdsskolan, biblioteket och fritidsgården etablerades inför kommande år då lärarnas intryck av poeterna och deras pedagogiska tekniker med ungdomarna var mycket positiv.

Vi inbjöd konstnären Jorge Restrepo H som tog med sig sin utställning med porträtt av samtliga medlemmar Svenska Akademien, innan skandalerna. Det gav en extra dimension åt festivalen. Han höll också flera seminarier kring karikatyrteckning. Han är en av Colombias största karikatyrtecknare och illustratörer. Han teckningar ses i Colombias största dagstidningar. Som exempel använde han John Bauer som han blev förtjust i vid besöket. Han avporträtterade alla våra poeter till affischerna och marknadsföringen och det skulle han fortsätta göra under kommande år. Han blev vårt unika signum i framtiden.

Genom att vi lyckades få hit Juan Manuel Roca, Colombias mest populära poet, drog vi publik från andra delar av landet. Många kom från Stockholm, t o m Colombias ambassadör. Hon invigde festivalen och höll ett fantastiskt tal där hon påminde om hur den stora internationella poesifestivalen i Medellín skapats för att motverka våld och annan kriminalitet. Den har nu funnits och växt i över 20 år. Sen dansade hon salsa med sin man till Mapalés musik. Det gav också en härlig stämning att vi kunde få livemusik med latinamerikanskt tema till den stora finalen.

Den övergripande känslan är att festivalen var lyckad, folklig och trivsam. Med mycket arbete, gott humör och en stark tro på poesins magi lyckades vi att göra poeter och publik nöjda och glada samt sätta Jönköping på poesikartan.

Poeter 2018

Poeten Juan Manuel Roca har en gång sagt att det lyckligaste året i hans liv var innan han föddes och tystnaden ännu var en möjlighet. Men senare var han ändå tvungen att födas och lära känna orden för att med dem skrika genom dikten. Det fanns ingen annan möjlighet än skriket.

Roca föddes i Medellín, Colombia. Han bor i Bogotá och är verksam som litteraturvetare. Hedersdoktor vid Universidad del Valle och Universidad Nacional de Bogotá. Förutom poesi skriver han essär, noveller och kulturartiklar samt konstrecensioner.

Juan Manuel Rocas dikter är djupt mänskliga och hjälper oss att se verkligheten.

Mitt namn är Rasha Alqasim, jag föddes i Irak under de långdragna krigens år. Jag lärde mig belägringen och fattigdomen utantill. Mina stora drömmar låg i dvala. Jag hade fullt upp med att få ihop livet.

Jag drömde om ett kärleksfullt hem, om väggar fulla med böcker och om posten som skulle komma med läsarnas brev. Jag drömde om ett yrke där jag skulle få skriva, dessa drömmar fick mig att börja läsa journalistik. Journalistiken var det närmaste man kunde komma författandet. Jag ansträngde mig för att hitta min egen röst och varje misslyckande skärpte min beslutsamhet att börja om på nytt.

Tina Huynh är 23 år (2018) och skriver spoken word. På fritiden tar hon det
gärna lugnt eller tränar. Hon tänker att folk får höra vem hon är i
hennes dikter.

Kjell Espmark föddes i Strömsund i Jämtland. Han studerade litteraturhistoria vid Stockholms högskola och blev filosofie licentiat 1959. Tjugo år senare blev han professor vid Stockholms universitet. Han invaldes i Svenska Akademien den 5 mars 1981.

Espmark debuterade som poet 1956 med diktsamlingen Mordet på Benjamin som visade inflytande från en av hans främsta förebilder T.S. Eliot. Hans poesi är ett slags lyriskt berättande, ofta i jagform. Mot slutet av 1980-talet började han att ge ut romaner. I den uppmärksammade romansviten Glömskans tid 1987–1997 skildrar han i sju korta romaner människor från olika samhällsklasser.

Espmark har varit mycket produktiv under sitt senare författarskap och givit ut en lång rad diktsamlingar och prosaböcker.

Derek Coyle föddes på Irland och växte upp i närheten av Dublin på 1960-talet. Platsen och dess historia, landskapet, vädret och efterkrigstidens optimism gjorde att han upplevde det som att allt har varit möjligt för honom. Det formade hans attityd till omgivningen.

Derek Coyle undervisar i kreativt skrivande och irländska studier vid Carlow College. I hög grad har han fördjupat sig i andras författarskap, till exempel Seamus Heaney och Paul Celan. Han har skrivit akademiska essäer om bland andra Derek Walcott, Michael Longley och Andrew McMillan.

Elizabeth Torres föddes i Bogotá, Colombia 1987. Hon är poeten som började sin karriär med diktsamlingen Obesvarade frågor. Boken fick priset Årets bok 1999 för dess poetiska samvete och budskap om fred i konflikttider.

Vid 11 år ålder reste hon till New York för att fortsätta sitt skrivande såväl på engelska som och
spanska. Hon har skrivit mer än 20 diktsamlingar med vilka hon har rest genom Asien, Europa, USA och Latinamerika.

Numera är Elizabeth bosatt i Danmark, där hon är producent på galleriet Red Door. Hon har deltagit i en rad poesifestivaler, där bland andra Latinale i Berlin, Köpenhamn Literature Festival och festivalen för kvinnliga poeter i Oaxaca samt Festival Metaforen i Quetzaltenango. I juli 2018 reste hon till Colombia för att delta i Den internationella poesifestivalen i Medellín.

Lasse Söderberg är poet och översättare och har även varit litteraturkritiker i dagstidningar. Som ung poet publicerade han sig först i skrifter som Metamorfos-gruppen gav ut i början av 1950-talet. Han har givit ut ett stort antal egna diktsamlingar.

Som översättare har Lasse Söderberg gjort sig känd för att ha introducerat fransk, spansk och latinamerikansk poesi. Han har i flera år varit med att arrangera Internationella Poesidagar i Malmö.

Jorge Restrepo

Vi är stort tack skyldig den colombianske konstnären Jorge
Restrepo H. som avporträtterat alla våra inbjudna poeter och
även skapat poesifestens logga.

GALLERI 2018