Ulf

INTERNATIONELL POESIFESTIVAL
JÖNKÖPINGS LÄN

2020...


Kära poesivänner!


Vi längtar till POESIFEST 2020 och vill inget hellre än att börja planera för en ännu bättre och mer poetisk festival i september. Det ska bli den tredje i raden och har redan blivit en tradition som vi vill utveckla.

Nu har ju världen drabbats av ett retligt virus som gör det svårt att planera saker och ting. Därför är vi sena med program och medverkande. Men datum är satt och festival ska det bli. Tyvärr har vi fått inställa pilsnerpoesin under våren men det betyder ju inte att man inte kan dricka en pilsner och läsa poesi hemma, även om det är så mycket roligare att göra det tillsammans. Poesin kommer att överleva och det tror vi att världen också kommer att göra.

Vi återkommer med poeter och program så snart det går. Under tiden lägger vi ut bilder och intervjuer från 2019 så att ni inte ska glömma oss. Håll fanan högt!

Ulf Eriksson föddes 1958 i Stockholm, debuterade 1982 med diktsamlingen Varelser av gräs. Hans författarskap omfattar i dag ungefär trettiofem titlar, varav tretton diktsamlingar samt det stora dikturvalet Stämmor av ljus fördelar världen (2011). Till prosan hör ett flertal novellsamlingar, exempelvis Okeanos (2014) och Det försvunna rummet (2008), essäromaner som Varelser av glas (2005) och Det begravda berget (2016) och essäistik som De oföddas förflutna (2011) och Demokratins röst (2015). Som kritiker är Eriksson kännare av spanskspråkig litteratur och har även utgivit ett tiotal översättningar från spanska. Hans egen poesi finns översatt till ett femtontal språk. Han har varit handledare på Litterär gestaltning i Göteborg och ledare för Fria Seminarier i Litterär kritik. Hans senaste bok var diktsamlingen Skalornas
förråd (2018).

Ulf Eriksson
                          TYST FENOMEN


Jag fann en liten linjal
på trottoaren,
med sex skalor, från
ett till hundra till
ett till sexhundra.
Mätverktygets ändar
liknade en treuddig stjärna, och
de tre längsgående skårorna eller
rännorna mellan skalorna hade tre
olika färger.
Fabrikatet och modellen
TEKNOR 8515 stod guldgraverade
mellan skalan ett till
tvåhundra och den
ljusröda rännan eller skåran.
Denna fattiga men hederliga
kusin till räknestickan var intakt,
helt försvuren sitt ändamål och
alldeles tyst.
Så är det: de perfekta skalorna
med sina perfekta, underindelade streck,
är tysta.
De tillhör ett annat rike än talet
och skriften. I dem
sover de ofödda kartorna.
Situationens dikt

INTERNATIONELL POESIFESTIVAL
JÖNKÖPINGS LÄN

2019