Om föreningen
Internationell poesifestival Jönköpings län

Vi startade 2018 och har sen dess genomfört fem internationella poesifestivaler i september varje år.

Vi kallar dem Poesifest för vi tycker att poesin kan vara som en sprakande fest.
Den kan också vara allvarlig, kärleksfull, upprorisk och allt däremellan. Precis som vi.
Poesi är våra känslor helt enkelt.
Våra syften är att sprida poesi och motverka antidemokratiska krafter i samhället.
Kan poesin ha samma kraft och magi i dagens Sverige där hatet och likgiltigheten marscherar på våra gator och i våra mobiltelefoner och mörka krafter siktar mot demokratin?
Vi vill i alla fall försöka och vi tänker likt den isländska poeten Snorre, att:
”Poesin är en idrott - kanske den enda - som håller hjärnan i form”.
Poesin fungerar för alla, barn och vuxna. Den är så enkel och så svår. Vi kan helt enkelt inte vara utan den. Vi läser poesi på alla språk, helst de som finns i våra invandrargrupper i Sverige. De är så viktigt att de får lyssna, och även skriva, på sina egna språk och att vi som bara talar svenska får lyssna. Poesi är musik och poesi gör alla språk vackra. Vi söker upp publik på skolor och arbetsplatser men har förstås också öppna arrangemang där alla får komma och lyssna och läsa själv, egen eller annans poesi. Vi har låga trösklar och aldrig några entréavgifter. Vi tycker om att blanda poesin med dans, musik och konst. Poesin funkar överallt. Vi älskar kulturkrockar. Förutom Poesifest i september håller vi Pilsnerpoesikvällar med oregelbundna mellanrum. Vi gör också andra projekt som alla bygger på poesi och språk. Om man har som ambition att sprida poesi så kan man inte bara göra det en gång om året. En stor del i spridningen är vår minnesbok som vi producerar och delar ut gratis till festivalen. Den innehåller program, presentationer och översättningar av våra gästpoeter. Läsarna ger dem liv och vingar och låter dem flyga! När en dikt flyger i Jönköping får någon, ensam i en vrå av världen, en kram.

Styrelsen består av
Víctor Rojas, producent
Anette Höglund
Eva Edin
Mani Caspian

Kontakta oss gärna om du har idéer, vill hjälpa till med något eller kanske ha ett poesibesök, så återkommer vi till dig.
Använd formuläret här på hemsidan eller kontakta oss på Facebook.