Poeter 2020

Angéla García

Angéla García

Född i provinsen Antioquia i Colombia. Hon är poet och översättare samt en av initiativtagarna av den internationella poesifestivalen i Medellín. Hon har publicerat ett dussin diktsamlingar. Angéla bor i Malmö sedan 1998 där hon är producent för Världspoesidagen och Poesidagarna.

Bengt Berg

Bengt Berg

Född, lever och verkar i Torsby, norra Värmland, Sverige. Han driver Heidruns Förlag. Bengt har skrivit ett 40-tal böcker, mest poesi och ofta i samarbete med olika konstnärer och fotografer. Hans dikter är översatta till många språk och han har deltagit i poesifestivaler jorden runt. 2014 utkom den 600-sidiga Dikter genom 40 år (en urvalsvolym). Hans senaste böcker är Jag går där jag gick och Varje morgon går jag ner till sjön och fotograferar vattnet. Bengt blandar och ger, uttrycksformerna har varierat mycket genom åren, liksom motiven: samhället, världen, politiken, naturen men och den enskilda människans tankar och drömmar. Han har kallats en allvarsam humorist, liksom ”handelsresande i nordiskt vemod”. Bengt hör till de ständigt tippade Nobelpriskandidaterna och en av anledningarna till att han inte får det är att alla i Svenska Akademien tror att han redan har fått det.

Carlos Vitale

Carlos Vitale

Född i Buenos Aires, Argentina. Han är spansk och italiensk språkvetare. Carlos är även översättare från katalanska och italienska till spanska. Han har skrivit ett dussin diktsamlingar. Carlos översättningar från italienska har renderat honom flera priser. 2015 fick han utmärkelsen José Luis Giménez-Frontín för sina kulturella insatser. Carlos bor i Barcelona där han är verksam som kulturarbetare.


Ceger Hillo

Ceger Hillo

Född i Al-Hasaka i norra Syrien. Han är en kurdisk-syrisk poet som skriver på arabiska och översätter mellan kurdiska och arabiska och även till svenska. Ceger är utbildad arkeolog vid Damaskus universitet. Han bor i Jönköping sedan 2014. Vi hittade honom på Jönköpings folkhögskola under Poesifest 2018.

Corina Oproae

Corina Oproae

Född i Rumänien men är nu bosatt i Barcelona, Spanien. Hon översätter från rumänska och engelska till katalanska och spanska. Hon har givit ut de egna diktsamlingarna Tusen och en död (Mil y una muertes, 2016), Blixtarna (Intermitencias 2018) och Tidig evighet (Temprana eternidad, 2019). Den sistnämnda gavs ut av Simon Editor till Poesifest. Bland poeterna som hon har översatt kan nämnas Marin Sorescu, Ana Blandiana, Lucian Blaga, Gellu Naum, Dinu Flamand, Ioan Es. Pop och Mary Oliver.

Maram al-Masri

Maram al-Masri

Född i Latakia i Syrien 1962, landet hon aldrig kan återvända till. 1982 flyttade hon till Paris eftersom den man hon gift sig med var kristen och hon själv muslim, det var inte tillåtet i Syrien. De skiljdes senare och mannen kidnappade deras son och tog honom tillbaka till Syrien. Hon
fick inte träffa sonen på 13 år. Nu lever hon i Paris där hon skriver poesi på franska och arabiska. Två diktsamlingar finns utgivna på engelska och ett flertal på andra språk. Maram skriver passionerad poesi mot kriget och för alla kvinnor vars frihet inskränks av religiösa skäl. Hon ger röst åt de förtryckta åt Barn vars röster aldrig får höras. Maram har deltagit i flera internationella poesifestivaler och hon har fått flera priser för sin poesi. Hon är en av den nutida arabiska poesins stora poeter. Hennes bok Friheten går naken gavs ut av Simon Editor 2021.


Tobias Burghardt

Tobias Burghardt

Född i Essen-Werden, Tyskland 1961, Numera bor han i Stuttgart. Han skriver dikter och essäer samt kulturartiklar för flera tidningar och litterära tidskrifter i Tyskland och utomlands. Tobias dikter har blivit översatta till 25 olika språk. Han fick tillsammans med sin hustru det internationella litteraturpriset KHATAK i Bangladesh. Tobias är även översättare och bokförläggare. Han har medverkat i internationella poesifestivaler världen runt. I år fick han det internationella poesipriset “Galateos stad– Antonio de Ferrariis” i Rom, Italien.

Ulla M Gabrielsson

Ulla M Gabrielsson

Född i Västergötland 1956. Hon är konstnär, översättare och poet. Ulla har gjort bokillustrationer och översättningar av poesi från Brasilien, där hon tidigare bott, och Portugal. Hon har haft utställningar och medverkat i poesikonserter 2002-2020. Bland hennes egna böcker kan nämnas Liten & savrt ö (2009) och Säveån (2020). Hon driver förlaget Diadorim (diadorim.se).

Viviana Lemes

Viviana Lemes

Född i Camagüey, Kuba. Numera bor hon i Barcelona där hon arbetar som barnläkare. Vivian debuterade med diktsamlingen La piel del Cristal på Simon Editor. Bibliotekstjänst i Sverige skrev i sitt omdöme om hennes poesi: Dikterna är korta med ett konkret och direkt tilltal. Lemes skriver lättillgängligt och på en lättfattlig spanska. Boken fick också en fin recension i Jönköpingsposten.