Poeter 2023

Ivan Novčić

Ivan Novčić

Ivan föddes i staden Kraljevo, Serbien 1972. Han började skriva litterära texter under sin tid som gymnasielev. Det var så han lärde känna sig själv och omvärlden på ett kreativt sätt. Hans första bok kom 2003 och hittills har han publicerat 15 böcker inom områdena poesi, prosa och essä. Ivan medverkar ofta med artiklar i kulturtidningar i sitt hemland.


Sanja Sinanović

Sanja Sinanović

Sanja föddes den 24 november 1980 i Bosnien och Hercegovina. Hon har studerat psykologi i Sverige och arbetat som kurator på en gymnasieskola. Hennes insatser där uppmärksammades av lokalsamhället och hon fick ett diplom för sitt arbete med att stödja och hjälpa unga i deras utbildning. Hennes debutbok Stone from a strange land utkom 2020 i Bihać. Sanja skriver alltid med en kvinna i fokus. Hon har en kvinnas röst i en modern tid, bryter tabubelagda ämnen, bygger motstånd mot allt som förstör livets skönhet och tar kvinnliga poeters traditionella kamp till en ny era. Sanja blev uppmärksammad vid en öppen läsning under poesifesten i Jönköping. Sedan dess har hon skrivit flera böcker och kommer nu med sin första diktsamling på svenska.

Jelena Vukanović

Jelena Vukanović

Jelena är författare och översättare. Hon är född 1994 i Montenegro och är numera bosatt i Podgorica. Jelena har gett ut två diktsamlingar. Hon har studerat slavisk litteratur och även spanska som andraspråk. Numera håller hon på att lära sig italienska och turkiska. Jelena började skriva egna berättelse så fort hon lärt sig skrivkonsten De första novellerna skrev hon till sin mormor. När jag var tolv år, säger hon, slängde min mor alla texter som jag hade skrivit och sa att ingen någonsin skulle få läsa mina hemska dumheter. Jelenas dikter har översatts till engelska och spanska. På fritiden gillar hon att dansa och lyssna på filosofiska konversationer. Dock gillar hon mest att umgås med sig själv.

Víctor Rojas

Víctor Rojas

Redan som tonåring började Víctor att skriva poesi i form av sonetter, inspirerad av Nobelpristagaren Pablo Neruda och Colombias nationalskald León de Greiff. En dag i maj år 1984 kom Víctor till Sverige, till Mohedas flyktingförläggning i Småland. Sex månader senare bosatte han sig i Jönköping. I det nya landet återupptog han sitt skrivande och publicerade den tvåspråkiga diktsamlingen Dikter till en blind fågel 1997. Víctors författarskap har renderat honom flera litterära priser. Av dessa kan nämnas Sveriges Författarförbund, Jönköpings kommun och Svenska Akademien samt Region Jönköpings läns stora kulturstipendium 2022. Víctor har givit ut åtta diktsamlingar och fjorton andra böcker i form av romaner, essäer och novellsamlingar. Han har medverkat i olika poesifestivaler runt om i världen. I 20 år arbetade Víctor som frivårdsinspektör inom kriminalvården vilket inspirerade honom i författarskapet. Hans två senaste romaner handlar om olika brott som har begåtts i Jönköping. Nyligen har Víctor besökt några av Colombias universitet där han föreläst om Den isländska sagan, ett tema som var hans huvudämne när han tog sin magisterexamen i litteratur vid Göteborgs universitet.

Rizah Sheqiri

Rizah Sheqiri

Rizah är född i Kosovo 1961. Sedan 1991 bor han i Sverige. Han är utbildad litteraturvetare i hemlandet och har tagit en magisterexamen i pedagogik i Sverige. Rizah arbetar som lärare och som Btj-lektör. Förutom det skriver han bokrecensioner, krönikor och är redaktör för Blekinge Skrivarklubbs tidskrift Groblad. Som författare och poet har han publicerat ett 50-tal böcker. Om hans diktsamling Ljusets spindel har Göteborgs-Postens recensent poeten Ulf Eriksson skrivit att den ”förtjänar att bli läst på sina egna villkor, som vittnes-, beredskaps- och nu minnesdikt”. En del av Rizahs litterära verk har översatts till svenska, engelska, tyska, rumänska och bulgariska. Han har översatt flera svenska författare till albanska. Han är medlem i Svenska Författarförbundet sedan 1994.


Jaime Londoño

Jaime Londoño

Jaime föddes i Bogotá, Colombia, 1959. Han är författare, poet, översättare och bokförläggare samt lärare. Jaime studerade juridik och litteratur vid två olika universitet i Bogotá. År 1997 startade han en populär poesiverkstad vid parken Usaquén i Colombias huvudstad. Som poet har han givit ut sju olika böcker. Om hans senaste diktsamling Insekternas hemlighet har poeten Juan Manuel Roca skrivit att boken är ”en rikedom av kunskap kamouflerad under humorns alltid välkomna filter.” Som bokförläggare har Jaime publicerat nya poetiska röster i sitt hemland. Han har medverkat i olika internationella poesifestivaler. Hans dikter förekommer i olika antologier i Latinamerika.

Carina Bergström

Carina Bergström

Carina föddes i Solna kommun. Hon är poet, författare och musiker. Hon bor sedan 1988 i Nedre Saxnäs i Sorsele kommun. Orden och musiken är följeslagare och under åren har det blivit fyra diktsamlingar Fritt fall (1998), Nyfikna ökenråttor (2000), Stråk (2010) och Il ( 2017). Carina har även skrivit romanen Det finns tid (2022) och notsamlingen 118 Sorselelåtar, 1800-tal till nutid (2023). Därtill har hon spelat in fyra cd med egenkomponerad musik med gruppen Grimtjuk. Carina är ordförande i Sorsele Folkmusik-och dansförening och Sorsele poesisällskap samt redaktör för sex diktantologier med Sorselepoesi. Hon var tidigare styrelsemedlem i rådet för samisk litteratur i Sveriges författarförbund.

Lauren Mendinueta

Lauren Mendinueta

Lauren Mendinueta Lauren bor i Lissabon där hon arbetar som författare, poet och översättare. Hennes poesi handlar om döden, smärtan, ensamheten, kärleken och skönheten. Lauren har givit ut ett dussintal diktsamlingar. År 2000 vann hon priset som utlystes av den internationella poesifestivalen i Medellín. I Spanien fick hon det internationella priset Martín García Ramos för diktsamlingen La vocación suspendida (Det inställda kallet) 2011. Lauren har medverkat i ett flertal poesifestivaler såväl i Europa som i andra delar i världen. Den portugisiske poeten Nuno Júdice skrev: ”Lauren Mendinuetas poesi kombinerar två egenskaper som vid första anblicken verkar motsägelsefulla: klarheten i hennes språk och beskaffenheten i de frågor hon ställer. Det är inte en poesi som lämnar hennes läsare likgiltiga, tvärtom, i sina verser får hon oss att känna tyngden av de väsentliga frågorna om världen och livet: vad som är permanent och vad som är övergående, tiden och dess variationer och framför allt det sätt på vilket orden avslöjar ett verkligt världen.”

Zingonia Zingone

Zingonia Zingone

Zingonia föddes i London 1971 men växte upp mellan Costa Rica och Italien. Förutom poet, berättare och översättare är hon nationalekonom. Som tonårig bodde hon i Schweiz, där hon alltid studerade och skrev på engelska och närmade sig fransk litteratur för första gången. Zingonia skriver inte bara på italienska utan också på engelska och spanska. Språkfrågan i hennes dikter är mycket viktig. Många frågar henne ofta varför hon väljer ett språk framför ett annat, hur olika språk påverkar hennes poesi. Zingonia svarar att det inte är hon själv som väljer språket att skriva på, utan det är poesin som yttrar sig. Det är inget rationellt val. Det finns inget favoritspråk. Vart och ett av dem tar med sig ett bagage fullt av kultur, rytm och historia. Några av hennes böcker har publicerats i Latinamerika, Indien, Frankrike och Spanien. Hon är medlem i föreningen som arrangerar den internationella poesifestivalen i Kritya i Indien. Några veckor efter att hon hade blivit inbjuden till poesifesten i Jönköping fick hon ta emot ett stort poesipris som den italienska stiftelsen Roberto Farina tilldelade henne.